torsdag 10. november 2011

Menneskelig smert og strev er ikke sykdom – det er livet.

Samhandlingsreformen står for døren, og kommunene skal ta et større ansvar for behandling av psykiske lidelser og forebyggende helsearbeid. Tanken om at folk skal få mere hjelp der de bor, flere lavterskeltilbud, og rask hjelp for lettere og moderate psykiske lidelser er god. På toss av dette kjenner jeg en økende uro for de nye lovene, og for reformen.  Begrepene som preger loven kommer fra helsesektoren – det er det individuelle fokuset på omsorg og forebyggende helsearbeid som står i fokus. Sosialtjeneste loven er redusert til en fotnote i NAV, og kommunens ansvar for folkehelsen er skjerpet. De nye lovene, Helsedirektoratets rundskriv, fylkeslegenes tilsyn og helseprofesjonenes posisjonering skaper nye strukturer som lager rammene for hvordan folks strev skal forstås og hjelpes.

Som barnevernspedagog i BUP jobber jeg med psykisk lidelse blant fattige, marginaliserte, og undertrykkte. Jeg kjenner ofte på diagnostiske problemer. En mor er bekymret for sin økonomi, arbeidsledig, ligger søvnløs av bekymring, og blir både trist og frustrert. Skal vansken forstås som en sykdom (depresjon) som behandles med lykkepiller, kognitiv individuell terapi eller som et sosialt problem? Er ikke hjelp til økonomi, en stabil bolig og utdanning det vikigste. Jeg jobber med datteren hennes som er lei av en sliten, for sint, og trist mamma – og sliter med både konsentrasjon, triste tanker og er redd for mange ting. Skal det forsås som en angstlidelse, tilpasnings vansker, omsorgssvikt eller sosial urett? Det er lett å svare begge deler, men hva skjer i praksis med krav til evidensbaserte metoder og telling av tiltak?

Jeg står ikke fritt til å bestemme det – jeg skal innen 6 treff sette en diagnose og får ikke lov til å bruke belastningsdiagnosene – det skal gis et psykiatrisk navn. Så får jeg så godt jeg kan bidra til en utvidet forståelse – og være mer opptatt av konteksten en sykdom. Men siden jenta veit at hun går til BUP, at “galskap” er en sykdom, og at det å være deppa er mindre flaut en å være fattig eller å ha en mor som ikke fikser livet er det ikke lett. Men det er forskjell på å tenke at verden er urettferdig og at en har en depresjon.
Kommunale tilbud har ofte vært et fristed for disse ungdommene. Barnevernet og sosialtjenesten snakker ikke så mye om sykdom. De skal hjelpe folk med sitt strev, med økonomiske vansker, eller manglende utviklingsstøtte. Helsesøster hjelper unge med vanlige vansker – og krise team med livets slag. I møte med reformens helsespråk og tanker håper jeg at kommunen fortsetter å gi tilbud om hjelp med livsvansker lokalt, på skoler, i nærmiljøet, og helsestasjoner.  Jeg håper at de fortsatt finner plass for sosialtarbeid i nærmiljøet, og ikke blir med på å gjøre sosial urett og vansker til sykdommer som individene har ansvar for og som skal behandles bort.
Det blir ikke nødvendigvis så lett.  Per Fugelli har rett i når han påpeker at psykiatrien støttet av legemiddel industrien  prøver å: “Gjøre alle folkeslag til minne pasienter”. I diskusjonen om ADHD kommer det stadig ulike tall for hvor hyppig denne typen konsentrasjons og impulsivitets vansker er (opp til 10-12 %). Utgangspunktet er solid forskning (men ofte finansiert av de som lager medisiner mot ADHD). Problemet er knyttet til hva som er normalt (hvor grensen for å ha en lidelse eller ikke er). Jeg synes det er etisk og politisk vanskelig å menene at 12% av en normalbefolkning har denne lidelsen – og det kan lett flytte fokuset bort fra å lage et samfunn og en skole som tåler urolige gutter. Hvor mange barn som får ADHD bestemmes av hvor grensen settes – og der mer et faglig politisk problem en et forsknings spørsmål.  Det er neppe en god poltikk å støtte hjernedopping av 12% av befolkningen. Når Dagbladet skriver at en av tre blir psykisk syke i år basert på en rapport fra folkehelseinstituttet er det også grunn til å stoppe opp. Ikke bare ved medias dekking, men ta en diskusjon om forskningen. Når skal tristhet og nedstemthet kalles depresjon? Er min høydeskrekk en lidelse? Hvor mye redsel for mørket, insekter eller annet er vanlig? Politisk er psykiatriens strategi om å gjøre alle til minne pasienter tvilsom, og etter mitt syn også forskingen som ikke drøfter dette – men er blind for at disse dataene ikke er objektive sannheter.
Vi lever i tid med nye utfordringer. Et rikt ogstadig mer komplekst samfunn på randen av en ny krise kan få betydelige sosiale problemer. Ikke alle vil fikse kravene om suksess, omstillingsevne eller om at teori skal være skolens svar på alle problemer. Vi er ikke tjent med at smerte og krise som skylles samfunnsprodusert strev blir kalt sykdom –  individ forklares og medisineres bort. Jeg håper at kloke fagfolk, politikkere og folk flest vil holde fast på solidariteten.  Folk skal få hjelp av sine medmennesker og samfunnet fordi de strever og trenger det. Langt på vei er det et sosialt spørsmål som dreier seg om deltagelse og inkludering fordi de er mennesker og samfunnsborgere. At noen også blir syke, enten der er som følge av livsbelastninger, genetikk, hjerne dysfunksjon, virus eller skader endrer ikke menneskers behov for et trygt liv med venner, bolig og arbeid. Selv for de alvorlige psykiske syke peker recovery forskningen, som Marit Borgens forskning, på at det sosiale er den viktigste faktorene for å bli friske. Jeg har tidligere sammen med Britt Jørgensen tatt til orde for at sosialarbeid er nødvendig i det psykiske helsevernet. I møte med strømmen av medisinsk inspirert forskning, språk og tanker trur jeg ikke det er radikalt nok. Vi må gyldiggjøre folks livserfaringer, og synligjøre den sosiale dimensjonen og urettferdigheten knyttet til folks strev. Vi trenger et språk, forskning og et nytt perspektiv for å få til det – kanskje skal vi se til Danmark og innføre begrepet sosialpsykiatri?
For meg er dette en faglig kamp, men like mye en politisk kamp. Om vi mister samfunnsforklaringene av synet – og bare behandler individene for avvik har venstresiden tapt. I møte med medias fokus på helse, helsevesenets makt,  tyngde og grep om forskningen må vi ikke gå i fella og glemme de samfunnsskapte problemene og urettferdigheten. Da flyttes sosial nød over på høyre sidens banehalvdel, til syke (gale) individer og individuell behandling.  Det ligger få kimer til samfunnsendringer i medisiner mot depresjon eller rettighets tekning. Vi trenger et språk, forskning og perspektiv for å få fokus på uretferdighet og undertrykking. Derfor er det skummelt at sosiale tjenester er ute av de nye lovene.  I møte med makten i utredninger, prosedyrer, helsedirektoratet og profesjons foreninger trengs det ikke bare kloke fagfolk men også tøffe politikkere. Jeg håper i alle fall at venstresidens politikkere kjemper for at sosiale dimensjonen blir viktigere som svar på samfunnets utfordringer og i møte med helsevesenet – og i min sammenheng kanskje for sosialpsykiatrien som perspektiv.

19 kommentarer:

  1. Bra blogg, Olav!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
  2. Det største problemet med kriminalitet, depresjoner og bekymringer i dagens samfunn er en oppfinnelse vi selv har gjort oss slaver av...valuta, penger.
    Det fungerte for utviklingen en periode, men er nå samfunnsproblem nr. 1.

    På tide med en ressursbasert verdensøkonomi.

    Har du sett Zeitgeist: Moving Forward?
    En med din jobb hadde nok vært veldig interessert i å se den dokumentaren. Kan sees gratis på youtube (lovlig).

    hilsen Tommy

    SvarSlett
  3. Vær så snill, les korrektur og kjør en liten stavekontroll før du legger ut tekster. Her kryr det av tyrkleiffer og ord delings feil.

    SvarSlett
  4. Du anonyme: Det er lov å bruke hodet. http://olavsannessvika.blogspot.com/2011/10/dysleksi-og-blogging.html

    Olav: Tøft at du blogger! Og min tanke rent språklig var at dette kunne vært mye verre. Du skriver engasjerende og godt og har en tydelig stemme, og da ser jeg ikke bortfall av ord og tegn som noe problem. Syns også du setter søkelyset på viktige spørsmål: Hvordan definere hvor grensen for en diagnose går? Interessant!

    Mvh

    Lektorstudent i norsk.

    SvarSlett
  5. Burde ikke innholdet i teksten være det viktigste!? Skjønner meg ikke på mennesker som alltid skal henge seg opp i bagateller....

    Lite å bidra med selv? Kritisere andre grunnet manglende selvbilde? Eller er du bare rett og slett en smule arrogant....

    Vær så snill, les teksten og kjør en liten ydmykhetskontroll før du legger ut kommentarer. Her kryr det av nedlatende holdning og barnslig kritikk.

    SvarSlett
  6. Bra at du skriver dette :)
    Er enig i mye av det du sier. Tror mange vil få det bedre hvis muligheter for å komme seg oppover var tilgjengelige isteden for å stemple dem som psykisk syke.
    Sliten er noe man blir av mangel på muligheter og håp da videreføres det som en plage innad i seg selv som gir utslag i psykisk sykdom som det da heter.
    Løft heller vekk de største bekymringene, ikke alle er til for å ha alt, men det må kunne gå ann å leve et bekymringsfritt liv som fattig også

    SvarSlett
  7. Viktig innlegg. Det peker på respekt for den det gjelder, men også på at han har eget ansvar. To faktorer som gjerne henger sammen.

    SvarSlett
  8. Utrolig interessant lesning, Olav!

    Jobber med psykisk helsearbeid selv, og erfarer at diskusjoner på arbeidsplassen ofte tendenserer til å dreie seg om hvor grensen går mellom det å være frisk/syk, hva som egentlig er sykelighet og hvem som er behandlingstrengende?

    Den vestlige medisinen har hatt kjennskap til salutogenese siden 70-tallet. Den vestlige verdensøkonomien har samtidig hatt en eksplosiv vekst, og ulikhetene i samfunnet spriker i stadig større grad.

    Likevel synes utgangspunktet for samfunnsmedisinen og politikerne fortsatt å ta sin hovedforankring i patogenese. Å ha et velorganisert system som kan kateogorisere mennesker, og sette løsninger til problemene, synes fortsatt å være både fagfolk og politikernes hovedprioritering. Som du selv sier; den sosiale dimensjonen uteblir.

    Det er på høy tid å erkjenne at den radikale økningen av sykelighet i befolkningen ligger i politikernes bagatellisering av sosial nød og idyllisering av velferdsstaten, som igjen styrkes av medisinens diagnosesystemer!

    SvarSlett
  9. Likte innlegget ditt. Jobber også innen psykisk helse og synes det er fryktelig trist at det er et så sterkt sykdomsfokus og altfor lite fokus på normale reaksjoner på vanskelige omgivelser. Tror dette har en sammenheng med at legene har dominert feltet og dermed har sykdomsforståelsen fått sive inn i alle kriker og kroker. Jeg skjønner godt frustrasjonene dine ved å skulle sette ern psykiatrisk diagnose når det ofte åpenbart er omgivelsene som burde vært diagnostisert og behandlet. Dessverre er hele trygdesystemet bygget opp på et medisinsk sykdomsbegrep og det kun er sykdomsdiagnoser som utløser midler til hjelp og behandling for de som trenger det.

    Jeg håper virkelig at man klarer å fortsette å ha lavterskeltilbud i kommunene hvor det ikke vil være nødvendig med psykiatriske diagnoser for å få hjelp. Slike tilbud finnes per i dag i flere kommuner og vi får bare håpe at det blir dette som blir malen for den nye veksten i kommune-Norge. For om det bare vokser fram enda en spesialisthelsetjeneste som er lokalisert i kommunen har brukerne av disse tjenestene tapt.

    Jeg krysser fingrene for at de nye tilbudene som bygges opp er fornuftige lavterskeltilbud hvor de som trenger det kan få hjelp raskt til det de trenger hjelp til uten å bli måtte settes i en sykdomsbås.

    SvarSlett
  10. Hyggelig at flere opplever mine perspektiver som viktig. Flere har pekt på det å få hjelp til fikse livet sitt og naturlige helbredesprosser er viktig – og at dette synet ikke passer så godt inn i den modere psykiatrien. Der er kvalitet det samme som riktig diagnose til riktig tid. På jobben i dag var jeg fagmøte for kliniske sosionomer og barnevernspedagoger i BUP – og tema var ny form for kvalitet; vi får ikke leger ha selvstendig behandlingsansvar, og våre diagnoser skal alltid etterprøves av en( ofte uerfaren) lege eller psykologspesialists som ofte ikke en gang har truffet barnet eller familien. Når våre diagnoser er kliniske – et utsnitt av en kompleks virkelighet, og helst bør drøftes med familien er det en merkelig form for kvalitetssikring. Enda verre er at de lett gir fortrinn til standardiserte tester og utredninger og fører til vår verdsetting og stemme i faget blir svakere.
    Fikk også artikkel som går rett inn i diskusjonen om hvordan skjønne strevet til barn som opplever store belastinger over tid (komplekse traumer) får mange symptomer – og ulike diagnoser. De tar til orde for en ny diagnose – og det er kanskje en løsning ikke minst knyttet til forskning http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=157507&a=2&sok=1. Jeg holder allikevel fast på det friske; det er i grunn ganske naturlig å reagere med å bli redd, slite med konsentrasjonen og bli var når over tid har levd i vond og utrygg verden. At stresshormoner og skremmende erfaringer gjør at det ikke går så fort over endrer ikke det viktige å si til disse ungene at deres reaksjoner ikke er en sykdom, men naturlig reaksjon som de deler med brannmenn, soldater og andre som lever eller jobber i en tøff virkelighet.

    SvarSlett
  11. Godt innlegg. Jeg har selv vært i samtale en del steder og her og der. Ett sted ville de sette meg på piller etter bare en samtale, de fleste andre stedene ble jeg diagnostisert ut ifra papirtester og lite snakk. Nå har jeg det ikke så bra, men det er ca to års ventelister jeg skal igjennom om jeg vil ha hjelp i noen form. Ja, man får problemer og ja det må gjøres noe med. Alle sier at Jeppe drikker, men de sier ikke hvorfor.

    SvarSlett
  12. har selv slitt og vært deprimert i perioder. det vil alltid oppstå hendelser i livet som endrer tilværelsen. da handler det om å takle det på best mulig måte. å begynne på medikamenter i en sårbar periode i livet kan være skummelt for mange.det vil kanskje gjøre veien til et bedre liv enda lengre.

    SvarSlett
  13. liker bloggen din kjempegodt! velskrevet og velbegrunna:) Fint å lese inlegg som inspirerer til å forandre på gamle tanker! fortsett å skrive, dette er du god på!:) mvh renate
    www.thegrandproject.blogspot.com

    SvarSlett
  14. Tyrkleiffer og ord delings feil er fortsatt feil, selv om man har dysleksi. Det er verken et tegn på arroganse eller manglende selvbilde at man påpeker dette. Forøvrig er det en heller dårlig debatteknikk å gå løs på folks påståtte personlige egenskaper i stedet for det de sier.

    En ellers velskrevet tekst om et interessant tema skjemmes lett når denne typen feil blir for mange, enten forfatteren har dysleksi eller ei. Selvsagt er det bra at man velger å skrive selv om man har utfordringer som gjør det ekstra krevende å få til en god tekst. All ære til den som velger å skrive, selv om det er vanskelig. Men har man først kommet så langt at man klarer å få til en ellers bra tekst med god sammenheng, kan man godt gå over til å fokusere på de mindre detaljene også etter hvert.

    Forøvrig er jeg svært enig i denne:

    "At stresshormoner og skremmende erfaringer gjør at det ikke går så fort over endrer ikke det viktige å si til disse ungene at deres reaksjoner ikke er en sykdom, men naturlig reaksjon som de deler med brannmenn, soldater og andre som lever eller jobber i en tøff virkelighet."

    Godt å se at denne kunnskapen og holdningen finnes på rett sted der ute i verden.

    SvarSlett
  15. Veldig bra innlegg! Jobber innen psykisk helse-feltet selv, og kjenner meg igjen i det du skriver. Jammen er det tankevekkende hvordan (psykiatriske) diagnoser ofte er i fokus, og at dette fokuset ofte settes på bekostning av et mer helhetlig perspektiv. Min erfaring er at mye av det som betegnes som psykiske lidelser ofte handler om normale reaksjoner på vanskelige livssituasjoner eller opplevelser, og atpåtil følger gjerne skammen med på kjøpet. Dette handler også hvilke verdier og holdninger vi har og ønsker å ha, både som enkeltmennesker og som samfunn. Det hviler et stort ansvar på politikere og media, men også på oss enkeltmennesker; hva kan hver enkelt av oss gjøre i dag for å bidra til at verden blir et bedre sted å være for oss selv og menneskene rundt oss?

    SvarSlett
  16. veldig bra innlegg! går man til legen i dag å sier man er litt deppa for tiden får man brennfort tilbudet om å prøve lykkepille. legene har blitt vår tids største pillephushere, dopphusere. Vi skal heller ikke glemme at hovedvirkestoffet i nesten alle lykkepiller er fluorid. det samme vi stapper i kjeften på barna våre, for å få "sterke" tenner. første gang fluorid ble brukt på mennesker var i en tysk konsentrasjonsleir, med den virkning at folkene ble mye lettere å håndtere. lykkepille, fluoride gjør oss likegyldig. ikke mindre depmrimert. det er en stor forskjell.

    SvarSlett
  17. Synes det er et utrolig viktig tema som blir tatt opp her!!

    Har selv vokst opp hos en mor som strevde for å få endene til å møtes og jeg ble utsatt for mye klaging og fortviling og negative mantraer, mye likt eksempelet du bruker. Mye av livet mitt har vært preget av oppveksten, og jeg har brukt lang tid på å stable meg på bena selv. Men dette har jeg alltid ansett for å være selve livet, ikke noe jeg har grunnlag for å få psykisk hjelp til å måtte deale med. Likevel har det ofte vært vanskelig å se mange rundt meg få økonomisk støtte til nettopp å takle livets mørke sider, men selv skulle ordne opp i alt på egen hånd. Jeg har opplevd at i stedet for at vi tar vare på hverandre og deler livets gleder og sorger venner i mellom, anbefaler vi hverandre å oppsøke psykologer eller ta medisiner. Er det ikke lenger plass til depresjoner og bekymringer, negative tankebaner og frustrasjoner? Er vi ikke sterke nok til å takle dette fra andre? Hvorfor snakker vi ikke mer åpenlyst om dette? Jeg har nå tatt skrittet og oppsøkt en terapeut, og jeg opplever det som en stor avlasting i hverdagen. Regningen må jeg ta selv, men det er så absolutt verdt det!

    SvarSlett
  18. Hei Anonym. Håper ikke du leste at jeg på noen måte var mot terapeuter, eller at jeg mener at folk ikke trenger hjelp til å rydde i livet sitt. Mitt ubehag er å sykeliggjøre det strevet du og mage med deg opplevde og opplever. Barn er prisgitt sine foreldre – og mitt håp for framtiden er at vi klarer å skape et samfunn som så og hjalp din mor (og deg) med sitt livs strev. Det hadde kanskje vært noe hjelp i om din mor hadde fått terapi eller lykke piller, men uten at kjenner henne vil det neppe fjernet livsstrevet. God hjelp med den sosiale situasjonen ville unnsett vært nødvendig. Håper du har funnet en god terapeut for deg – og har den klok fastlege er det kanskje mulig å få en henvisning? Vi trenger alle noen å stole på, få støtte av snakke med. Venner, slekt og/eller terapeuter kan være viktige i slike situasjoner. Det er også selv følelsen – om å ha klart seg tross alt, om at også er gode sider ved livet, og en erkjennelse av det gjorde og gjør vondt. Det er noen ganger nyttig å være litt forbanna også. Som min ungdom en gang sa det; “ Jeg orker ikke lengere å ta ansvar for noe som ikke er mitt”. Livet er ikke lett – og vi prøver alle å gjøre så godt vi kan. Lykke til med ditt prosjekt om avlastning og å komme videre.

    SvarSlett
  19. Bra og svært viktig innspill Olav! Flott at du bringer opp dette tema til debatt.Elisabeth Hellzén

    SvarSlett