mandag 29. februar 2016

Frykt og avsky i Tønsberg

Tønsberg er gammel viking og middelalder by. Senere ble vi både seilskute by og hvalfanger by. Vi har alltid vært en by i kontakt med hele verden og fremmede religioner. Vi har gjester, ektefeller, og arbeider fra mange land. Derfor er trist at høyreekstreme konspirasjons teorier om de farlige muslimene eller asylsøkeren blomstrer på facebook, og at Odins soldater marsjerte i byen vår. Det er både et utrykk for frykt og sinne og skaper frykt.

Jeg kan også kjenne frykt. Vi merker klimakrisa i form av vildere og våtere vær. Jeg lurer på når den fører til nye virkelige store folkevandringer i verden. Vi kan ikke tro at vi kan fortsette som før her i høye nord. Vi må både i klimaspørsmålet, og knyttet til kampen mot fattigdom og vanstyre, vise mer solidaritet. Å bevare Norge norsk, eller å bare bruke pengene på nordmenn er som å tisse i buksa. Det er først deilig og varmt, men du blir veldig kald på sikt.
Under den blåblå-regjeringen er arbeidsløsheten økende, folk mister jobben, og det er vanskelig å få seg jobb. Det er lett å være redd for at flyktninger eller fremmede skal ta jobben fra deg, særlig for de som ikke har utdanning.  Det er mange som er forbanna over lave ytelser i form av pensjon, uføretrygd og andre ytelser fra NAV.  Jeg er også redd for at velferdsstaten svekkes. De blir flere gamle som trenger hjelp og pensjon. Nymoralismen blomster, med krav om at syke, uføre eller de som er skjøvet ut skal ta en jobb som ikke finnes. Folk blir fattige, utslåtte og sinte. Det er lett å sparke mot innvandrere, men både nivået på hjelpen, og tiltak mot sosialdumping og arbeidsledighet er det norske politikere som bestemmer.

Jeg blir redd når noen ut fra flere 1000 år gamle skrifter, steiner homofile, sprenger abort klinikker eller støtter IS. Enhver får være «salig i sin tro», men et godt utgangpunkt for forstå og handle i vår verden er bokstavtro tolkning ikke. Religionskritikk og kulturkritikk er viktig. Det handler om kamp mot barne- og tvangsekteskap, omskjæring, diskriminering av homofile, seksuelt misbruk i den katolske kirken, voldtektene i Islam/ISILs navn og en sørgelig lang liste. Som tramteateret sang på 80 tallet «det går alltid et korstog». Det handler om kampen mot marginalisering og radikalisering. I liten grad handler det om asylsøkere som i stor grad har flyktet fra akkurat dette.

Det som skremmer mest er fortvilelsen i ropene fra kommentarfeltene.  Folk føler at politikkere lurer dem. Avsløringene fra Sverige og dels Tyskland om at selv politiet pynter på sannheten om innvandrer gir vann på mølla. Redde mennesker vil ta vare på sitt og sine. Jeg vil også det. Derfor spiller Odins soldater på frykten for voldtekt og kriminalitet for å rekruttere medlemmer til sin ekstreme organisasjon. Ser vi på statistikken over anmeldte voldtekter ligger de – men stabilt på noe over 1200. Det er sørgelig mange. De som blir anmeldte er som oftest kriminelle på flere områder, og festrelaterte voldtekter er over halvparten. 25% er relasjons og sårbarhetsvoldteker (barn, psykisk utviklingshemmede mv). Overfalls voldtekter som har skapt mye debatt er på ca. 10% (Kripos, 2014). Mørketallene er store fordi folk er redd for ikke å bli trodd, de kjenner overgriperen, og skammen. Bare en av fire menn og en av tre kvinner som var utsatt for vold eller overgrep sa at de noen gang hadde kontaktet politi, fagfolk eller hjelpeinstanser. Seksuelle krenkelse og voldtekt er et enormt samfunnsproblem. Vi trenger holdningskampene arbeid, målrettet etterforskning, fokus på rus og festing og ikke minst styrking av jenters plass i samfunnet. Kort sagt feminisme. Natteravner, våkne voksne i skolen og i alkoholpolitikken er sentralt. Det handler i liten grad om religion, innvandring eller asylsøkere. Det handler om menn og vår (fest)kultur.

Derfor er Odin guttas begrunnelse for å marsjere i sine svarte hettegensere en rein bløff. De er rett slett ikke der det skjer. Av historien fra 30-tallet veit vi at svartskjortene marsjerte for å beskytte folket, kvinner og barn fra jøder, kommunister, fagbevegelse og annet avskum. Også dag sprer ekstremister, rasister, islam kritikere fordommer og myter for å skapet et skille mellom oss og dem. Det er gjennom frykt de rekruttere, og ved tilby spenning og kameratskap. Derfor er det viktig å stoppe Odin gutta og Alte fra å spre sin gift i Tønsbergs gater. Det handler ikke om å leke cowboy og indianer. Det handler om ikke skape mer angst og hat i vårt samfunn. Derfor er ikke kultur eliten eller Arne og Odins soldater og latterliggjøring nok. Vi risikerer at den strategien alene skaper mer stigmatisering og hat mot samfunnet og innvandrere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar